a

Eonia

Συμβουλές για να τρώμε σωστά!

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν ν’ αλλάξουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα (την τιμή του pH) του σώματος μας. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι μπορούμε μέσω της διατροφής μας να διατηρούμε το σωστό pH. Έτσι, δεν αναγκάζουμε το σώμα μας να παίρνει μέτρα που μπορεί να δημιουργούν παρενέργειες.

Βασική ιδέα αυτής της αλκαλικής διατροφής είναι η αντικατάσταση των όξινων τροφών με αλκαλικές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αλκαλική διατροφή πρέπει το 70-80% της ημερήσιας διατροφής να περιλαμβάνει αλκαλικές τροφές. Τέτοιες είναι τα φρούτα και λαχανικά, και όχι όξινες όπως κρεατικά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά.

Πως ξεκίνησε η αλκαλική διατροφή;

Αρχικά, αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην πρόληψη νεφρολιθίασης και λοιμώξεων του ουροποιητικού ρυθμίζοντας τα επίπεδα οξύτητας στα ούρα. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν πιο πρόσφατα οφέλη της δίαιτας αυτής. Η απώλεια βάρους που παρατηρείται ανάμεσα στους οπαδούς είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και μειώνοντας τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλωστε αυτό αποτελεί καθιερωμένη συμβουλή με στόχο την απώλειας βάρους.

Αλλάζει το pH του οργανισμού;

H αλήθεια είναι ότι το pH του οργανισμού δεν αλλάζει με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αντιθέτως, για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα λόγω ραβδομυόλυσης, έντονης διάρροιας, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, κετοξέωσης (διαβητικής ή αλκοολικής) ή εξαιτίας κάποιας σοβαρής υποθρεψίας. Τα κύτταρά μας λειτουργούν σε ένα στενό εύρος pH το οποίο ελέγχεται αυστηρά από συντονισμένους μηχανισμούς που λειτουργούν και διορθώνουν τυχόν ανισορροπίες.

Υπό κανονικές συνθήκες το pH του αίματός μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (περίπου 7,4). Οποιαδήποτε κατάλοιπα τα οποία τυχόν απειλούν αυτή τη συνθήκη αντιμετωπίζονται γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό πριν προλάβουν να επηρεάσουν αυτή τη συνθήκη.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η ιδέα αυτής της διατροφής περιέχει πολλές υγιεινές διατροφικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα την αποφυγή κατανάλωσης κρέατος, της ζάχαρης, της αλκοόλης καθώς και των επεξεργασμένων τροφίμων. Απ΄ την άλλη ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων. Η όποια απώλεια βάρους προέρχεται καθαρά από την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, την υιοθέτηση υγιεινών επιλογών και τον αποκλεισμό μεγάλων διατροφικών ομάδων.

Το σώμα μας ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας με μηχανισμούς ομοιόστασης οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τη διατροφή.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.  Για παράδειγμα, η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο εφόσον αντικατασταθούν από άλλα τρόφιμα-υποκατάστατα του ασβεστίου.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός φυσιολογικού τρόπου διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα, αποφυγή υπερκατανάλωσης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, μπορούν να μας οδηγήσουν στο στόχο μας.

 

Σίσσυ Τσουβελακίδου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος MSc

ΕONIA SPA