Σακχαρωδης διαβητης
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, κατά το οποίο οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένες. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης για να μεταβολίσει τη γλυκόζη που προσλαμβάνεται από την τροφή, είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική.
Στη χώρα μας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Σακχαρωδης διαβητης: Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, (κύησης, ινσουλινοεξαρτώμενο ή μη) μπορεί αρχικά να πανικοβάλει. Ωστόσο, εστιάζοντας στο διατροφικό κομμάτι, ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο αυτή, δεν πρέπει κάνει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, από ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο που πρέπει να ακολουθούμε όλοι οι άνθρωποι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ΔΕΝ απαγορεύονται τροφές, όπως τα μακαρόνια ή η ζάχαρη παντελώς. Αντίθετα, αποκλεισμοί ολόκληρων ομάδων τροφίμων, μπορεί να έχουν δυσμενή αποτελέσματα, όπως συμπτώματα υπογλυκαιμιών ή υποβιταμίνωσης.
Απαραίτητο είναι, λοιπόν, να γίνονται έξυπνοι συνδυασμοί και να καταναλώνονται όλες οι τροφές με μέτρο. Τα παρακάτω διατροφικά Tips θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να στερήστε:
- Καταναλώστε άφθονες σαλάτες, όπως μαρούλι, μπρόκολο, χόρτα. Οι φυτικές ίνες, όταν συνδυάζονται με το φαγητό, βοηθούν στην πιο ομαλή απορρόφηση της γλυκόζης από το φαγητό στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου. Καταναλώστε σε μικρές ποσότητες αμυλούχα λαχανικά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το καλαμπόκι, το βραστό καρότο ή το παντζάρι
- Είστε λάτρεις των χυμών; Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωσή τους ή τουλάχιστον μην τους καταναλώνετε μεμονωμένα, άλλα πάντα σε συνδυασμό (π.χ. χυμός με 1 τοστ). Σημαντική προϋπόθεση είναι να μην τους σουρώνετε, για να επωφελούμαστε τη δράση των φυτικών ινών , η οποία προαναφέρθηκε.
- Για τον ίδιο λόγο, προτιμάμε να καταναλώνουμε τα φρούτα με τη φλούδα π.χ. μήλο ή αχλάδι. Εξαιρετικά γεύματα αποτελούν και οι φρουτοσαλάτες με κανέλα, οι οποίες συνδυάζονται με λίγους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε φρούτα πιο άγουρα και συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς. Η περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα λιπαρά εμποδίζει την απότομη απορρόφηση των υδατανθράκων στο αίμα, ενώ η κανέλα έχει μελετηθεί από πολλές έρευνες ότι σε πρόσληψη 3-6γρ καθημερινά μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της ολικής χοληστερόλης.
- Χρησιμοποιήστε ολικής άλεσης προϊόντα, τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μία μέτρια ποσότητα σε συνδυασμό με λίγο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, θα διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα
Τι άλλο;
- Προσθέστε λίγη φυτική μαργαρίνη στο ψωμί ολικής με το μέλι ή την μαρμελάδα. Η φυτική μαργαρίνη είναι το λιπαρό στοιχείο που θα καθυστερήσει την πέψη του γεύματος και τελικά θα εμποδίσει την απότομη απορρόφηση των απλών σακχάρων όπως είναι η μαρμελάδα. Επίσης, μέτρια ποσότητα ελαιολάδου στο φαγητό, θα έχει αντίστοιχο αντίκτυπο.
- Η γλυκιά γεύση δεν είναι απαγορευτική. Προτιμήστε μικρές ποσότητες, ενώ στην αγορά πλέον, υπάρχει αφθονία γλυκών με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες . Τα γλυκά αυτά δεν διαταράσσουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα . Αντίστοιχα, μπορείτε να επιλέξετε και αναψυκτικά και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, αλλά με γλυκιά γεύση!
- Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα! Είναι απαραίτητο, καθώς προμηθεύετε τον οργανισμό, σταδιακά με τη γλυκόζη της τροφής και του δίνετε το περιθώριο να τη μεταβολίσει. Ταυτόχρονα, δίνεται συχνό ερέθισμα στα κύτταρα του παγκρέατος για την παραγωγή ινσουλίνης, αποφεύγοντας πολλές ώρες αδράνειας.
Η διατήρηση ενός υγιούς σημαντικού βάρους έχει θεμελιώδη σημασία στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Μάλιστα, η κεντρική παχυσαρκία και το ενδοκοιλιακό λίπος, είναι αυτό που ενοχοποιείται για το μεταβολικό σύνδρομο και τον αυξημένο επιπολασμό του σακχάρου τυπου ΙΙ. Με την καθοδήγηση του διατροφολόγου σας, ρυθμίστε τη μερίδα του φαγητού σας, ώστε η ποσότητα να είναι χορταστική και να συντελεί σε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια Μεσογειακού Τύπου διατροφή με συχνά γεύματα, προσεκτικές μερίδες και επαρκή άσκηση είναι το κλειδί και στη ρύθμιση του σακχάρου. Φυσικά, οι συστάσεις εξατομικεύονται ανάλογα την περίσταση. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας και… απολαύστε το φαγητό σας!
Γιαννακούλια Δήμητρα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
FIGURA ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ