a

Eonia

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2006 οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούσαν τα 170 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα περίπου το 8-10% του πληθυσμού πάσχει απο διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συχνότερος στον αναπτυγμένο κόσμο και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τον ‘’δυτικό’’ τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται απο διαβίωση σε μεγάλα αστικά κέντρα, ανθυγιεινή διατροφή, στρες, καθιστική ζωή, παχυσαρκία κ.α.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, οι πάσχοντες του οποίου παρουσιάζουν αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), είτε γιατί δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική. Υπάρχει ο διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης (δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη) και ο διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης (παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης,
η οποία δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού).

Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται σωστά απο ιατρούς και διατροφολόγους για όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύθμιση και τον επιτυχή έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Εκτός απο την χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων και ισουλίνης, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Αναλυτικότερα:

  • ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Κύριος στόχος των διαβητικών πρέπει να είναι η επίτευξη και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους τους.

  • ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ – ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Τα μικρά και συχνά γεύματα σε σταθερές ώρες είναι η βασικότερη προυπόθεση ώστε να μην ανεβαίνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

  • ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Περίπου το 50% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά πρέπει να προέρχονται απο τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Κατά τη διαδικασία της πέψης, τα σάκχαρα (απλοί υδατάνθρακες) και το άμυλο (σύνθετοι υδατάνθρακες) διασπώνται και απορροφώνται απο το έντερο, εισέρχονται στο αίμα και επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Για την καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος στους διαβητικούς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται η ίδια ποσότητα υδατανθράκων καθημερινά, η οποία να κατανέμεται χρονικά ομοιόμορφα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ποσότητα και η ποιότητα των υδατανθράκων που επιλέγονται έχει εξίσου μεγάλη σημασία, καλό είναι να επιλέγονται αυτοί που απαντώνται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη.

  • ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΩΝ

Οι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο απο καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια καθώς ο διαβήτης επιταχύνει το σχηματισμό πλάκας αθηρωμάτωσης, αρτηριοσκλήρυνσης και τελικά απόφραξης αρτηριών. Η ποσότητα των θερμίδων που προέρχεται απο τα κορεσμένα και τρανς λίπη δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά. Ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης αυτών είναι η μείωση ή αποφυγή στερεών λιπών (ζωικά λίπη, βούτυρο κ.α.) και η αντικατάσταση τους απο ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, έλαια ξηρών καρπών και σπόρων.

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Οι φυτικές ίνες είναι τα μέρη των τροφίμων φυτικής προέλευσης που ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει μέσω της πέψης ή να τα απορροφήσει μέσω του εντέρου και κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, στις αδιάλυτες και στις διαλυτές. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Απαντώνται στο σιτάλευρο ολικής αλέσεως, το πίτουρο σιταριού, τους ξηρούς καρπούς και τα περισσότερα λαχανικά. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό, σχηματίζουν ένα υλικό που μοιάζει με γέλη (gel) και βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης του αίματος. Απαντώνται στη βρώμη, το κριθάρι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μήλα, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή.
Η πρόσληψη τους απο τους διαβητικούς ασθενείς πρέπει να κυμαίνεται απο 25-50 γραμμάρια ημερησίως.

  • ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται πάντα με κάποιο σνάκ ή γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες.

Καταλαβαίνετε λοιπόν από τα παραπάνω, πως οι βασικές οδηγίες για τη διατροφή των διαβητικών μαζί με την καθοδήγηση του αρμόδιου ιατρού μπορούν να ρυθμίσουν το διαβήτη, να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Νικολάου Αντώνης,
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ