a

Eonia

beer

Σε τι μας βοηθάει η μπύρα;

Η μπύρα δρα ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων

Τα κύρια συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η βύνη, η μαγιά και ο λυκίσκος, τα οποία υπόκεινται στη διαδικασία της ζύμωσης ώστε να παραχθεί το τελικό προϊόν. Όπως και το κρασί έτσι και η μπύρα ανήκουν στα οινοπνευματώδη ποτά που εκτός από αλκοόλ περιέχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η θρεπτική αξία της μπύρας διαφέρει ανάλογα με τις πρώτες ύλες παραγωγής της και τη διαδικασία της ζύμωσης.

Σε γενικές γραμμές στη μπύρα συναντάμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), πυριδοξίνη (Β6), φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12. Επιπλέον περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και μικρές ποσότητες ασβεστίου. Το κριθάρι και η παρουσία του λυκίσκου στη διαδικασία παραγωγής της φαίνεται να ευθύνονται και για το περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μπύρα είναι ένα ποτό, που με την ιδιαίτερη σύστασή του σε αλκοόλ και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη), μπορεί να δράσει ευεργετικά:

  • στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων
  • στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης

Επιπλέον η μπύρα είναι καλή πηγή πυριτίου. Το πυρίτιο επιδρά στα αγγεία, κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται. Αυτές οι ιδιότητές των αγγείων φαίνεται ότι χάνονται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά και εξαιτίας \περιβαλλοντικών παραγόντων όπως \κάπνισμα, κακή διατροφή και παχυσαρκία.

Έτσι λοιπόν η μέτρια κατανάλωσή μπύρας μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Υγεία Οστών

Η μπύρα λόγω του πυριτίου συμβάλλει στην πυκνότητα των οστικών μετάλλων, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τα οστά να διατηρούνται δυνατά. Το πυρίτιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού και βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η παρουσία αιθανόλης στη μπύρα φέρεται να αναστέλλει την φθορά των οστών.

Μπύρα & Γαστρεντερική υγεία

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που πίνουν μπύρα με μέτρο, προστατεύονται περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό από το «ελικοβακτηρίδιο το πυλωρού».

Οι νεφροί και η μπύρα

Η κατανάλωση μπύρας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Μάλιστα διαφάνηκε σε μερικές έρευνες ότι η μπύρα μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση από άλλα αλκοολούχα ποτά.

Στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ;

Οι επιστήμονες ψάχνουν, μεταξύ άλλων, και τη σχέση του πυριτίου με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς βρήκαν ότι το πυρίτιο εμποδίζει τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αλάτων αλουμινίου στον οργανισμό, τα οποία ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα καλά νέα! 

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει, αντίθετα προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών με ωφέλιμη δράση για τον οργανισμό. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να το συνοδεύουμε με ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.

Προσοχή! Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν μέτρια κατανάλωση. Αν οι προσλαμβανόμενες ποσότητες αλκοόλης είναι μεγαλύτερες, τα ευεργετικά του οφέλη όχι μόνο εξανεμίζονται, αλλά γυρνούν και ως μπούμερανγκ εναντίον μας!

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η καθημερινή πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια αλκοόλης.

 

Σίσσυ Τσουβελακίδου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος MSc

ΕONIA SPA