a

Eonia

Πόσες θερμίδες κρύβονται στο φαγητό στο ταβερνάκι; Μόλις έχετε ξεκινήσει να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής και η παρέα σας σας καλεί να απολαύσετε ένα γεύμα σε ένα ταβερνάκι. Σας πιάνει κρύος ιδρώτας και μόνο στην σκέψη «και τώρα τι θα κάνω»; Σκέφτεστε να απαντήσετε αρνητικά στην πρόσκληση των φίλων σας; Ηρεμία. Για όλα υπάρχει λύση.

Ακόμα και αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής, δεν είναι σωστό να στερείτε από τον εαυτό σας την ευχαρίστηση να απολαύσετε ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο. Με τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές δεν θα χάσετε τον έλεγχο, ούτε θα ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια σας.

Ας δούμε τις συμβουλές!

  1. Φάτε ένα ελαφρύ σνακ πριν βγείτε έξω για φαγητό. Αν έχετε να φάτε πολλές ώρες πριν, τα μειωμένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας θα σας κάνουν να πέσετε με τα μούτρα στα παχυντικά πιάτα και στα ορεκτικά του εστιατορίου.
  2. Κοιτάξτε το μενού και παραγγείλτε με γνώμονα ότι οι λευκές πρωτεϊνούχες τροφές (το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα φιλέτα ψαριού) αποτελούν μια καλή επιλογή και έχουν λιγότερες θερμίδες από τις πιο σκούρες πρωτεϊνικές τροφές (όπως το μοσχάρι, το αρνί   κ. ο. κ.)
  3. Ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής που θα παραγγείλετε παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό, βουτυρωμένο ή γλασαρισμένο κρέας. Ψητό ή στον ατμό και ξεμπερδέψατε. «Δόξα σοι ο Θεός» με την προσθήκη   της αγαπημένης ρίγανης και του παρεξηγημένου λεμονιού, αυτό που θα φάτε δεν θα χάσει την νοστιμιά του.
  4. Προσοχή με τα ορεκτικά. Πολλές φορές και πριν έρθει το κυρίως πιάτο που έχετε παραγγείλει, το τραπέζι γεμίζει στην κυριολεξία με κάθε λογής ορεκτικά (όπως τηγανητές πατάτες, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, φλογέρες με τυρί, φλογέρες με ζαμπόν και τυρί, τυρί σαγανάκι κ. ο. κ.). Καλού – κακού ζητήστε από το σερβιτόρο να μη φέρει καν το καλαθάκι με το ψωμί στο τραπέζι. Αν βρεθεί εκεί, πιθανότατα θα βρεθεί και στο στομάχι σας και σε μεγάλες ποσότητες. Επιλέξτε τη σαλάτα και γεμίστε το πιάτο σας με αρκετή ποσότητα απ’ αυτήν. Ιδανική επιλογή μπορεί να αποτελέσουν και τα ψητά λαχανικά σαν συμπλήρωμα στο κυρίως σας πιάτο.
  5. Το αλκοόλ που συνήθως συνοδεύει ένα γεύμα στο εστιατόριο, μπορεί να προσθέσει πολλές κρυφές ή φανερές θερμίδες στον οργανισμό σας. Το πιο εύκολο «κόλπο» για να τις ελέγξετε κάπως, είναι να παραγγείλετε ένα ποτήρι κρασί αντί για ολόκληρη τη φιάλη. Αν επιλέξετε μπίρα, προτιμήστε μια ξανθιά (είναι πιο ελαφριά από τη μαύρη), αν επιθυμήσετε ένα ποτό περιοριστείτε σε κάτι λευκό (βότκα ή τζιν) που έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από το ουίσκι. Ένα ποτό με πάγο και σόδα είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τα κιλά σας από ένα κοκτέιλ με (έτοιμο) χυμό ή άλλα ζαχαρούχα γλυκαντικά.
  6. Αν μετά το γεύμα νιώθετε επιτακτική την ανάγκη για κάτι γλυκό, φροντίστε τουλάχιστον να μην σας πέσει βαρύ. Τα γλυκά του κουταλιού, το γιαούρτι με μέλι κι ο χαλβάς με κανέλα είναι «ανόθευτα» επιδόρπια και με πολύ υγιεινό χαρακτήρα. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το παγωτό σορμπέ. Μιλώντας, πάντως, για επιδόρπιο, έχετε κατά νου ότι κάποιες φορές, μια πιατέλα με φρέσκα φρούτα μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο τον ουρανίσκο σας από ένα γλυκό.

Έτσι με βάση τα παραπάνω, ούτε θα στερηθείτε την παρέα των φίλων σας, ούτε θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι για να μην χαλάσετε την διατροφή σας.

 

                                                       

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΖΙΡΑΡΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ