7 διατροφικές συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι!
Πλησιάζει το πασχαλινό τραπέζι και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, για να γιορτάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτές τις Άγιες ημέρες της Χριστιανοσύνης. Προετοιμασίες, αγορές τροφίμων, κρεάτων και κάθε λογής προϊόντων για το Πασχαλινό τραπέζι.
Και το σκηνικό είναι έτοιμο. Αρνιά, κατσίκια, μαγειρίτσες, συκωταριές, κοκορέτσια, γαρδούμπες, αυγά, πίτες, ψωμιά, πατάτες, σαλάτες, κρασιά, μπύρες, ούζα, τσίπουρα, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και κουλουράκια Πασχαλινά παρελαύνουν από μπροστά μας. Και τι κάνουμε εμείς μπροστά σε αυτή την πανδαισία φαγητών και ποτών; Ειδικά αν προερχόμαστε από σαρανταήμερη νηστεία ή την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό;
«Μέτρον άριστον». Τώρα που βρίσκεστε μπροστά σε ένα τελείως διαφορετικό τραπέζι, να κινηθείτε συνετά και πάντα με μέτρο. Έτσι δεν θα προκαλέσετε σοκ στον οργανισμό σας και ταράξετε το μεταβολισμό σας και καταλήξετε με φούσκωμα και πεπτικά προβλήματα για το επόμενο δεκαήμερο. Αποφύγετε, λοιπόν, την «παράλυση» και τη φουσκωμένη κοιλιά και απολαύστε την πανδαισία γεύσεων με έναν όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.
Ποιες είναι οι 7 συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι;
- Ξεκινήστε το γεύμα σας με άφθονη σαλάτα στο πασχαλινό τραπέζι. Γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα και αφήστε λιγότερο χώρο για κρέας. Εκτός του ότι θα φάτε πιο υγιεινά, η αίσθηση του γεμάτου πιάτου θα σας κάνει να αισθανθείτε πως δεν στερείστε τίποτα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες της πράσινης σαλάτας θα σας χορτάσουν περισσότερο, θα σας βοηθήσουν στην πέψη και θα σας κάνουν να αισθάνεστε «γεμάτοι» για περισσότερη ώρα.
- Προτιμήστε τα κρεατικά που δεν έχουν πέτσα και λίπος. Βάλτε στο πιάτο σας καθαρά κομμάτια κρέατος. Ωραία και τραγανή η πετσούλα, αλλά από θρεπτική άποψη δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, αφήστε που θα σας γεμίσει με άσκοπες θερμίδες.
- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση στο ψωμί. Μία λεπτή φέτα ψωμί και κατά προτίμηση ολικής είναι αρκετή. Μπορείτε να φάτε και ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι πίτα με τυρί ή με σπανάκι χωρίς να ενδώσετε σε άλλους θερμιδικούς πειρασμούς (όπως π.χ. πατάτες τηγανητές ή ρύζι ή κριθαράκι που συνήθως συνοδεύουν τα κρεατικά μας σαν γαρνιτούρα).
- Προσοχή στο αλκοόλ. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί με το φαγητό, όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να μας χαρίσουν «απλόχερα» τα αντιοξειδωτικά τους. Αυτά δρουν ευεργετικά στον οργανισμό, δεσμεύοντας και απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μακροπρόθεσμα κι όταν βρίσκονται σε πλεόνασμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις.
- Μασήστε αργά. Οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι όταν μασάμε αργά τρώμε λιγότερο, ολοένα και πληθαίνουν. Ο λόγος είναι ότι το αργό μάσημα μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε το φαγητό μας και να το γευτούμε στο έπακρο. Έτσι καταλαβαίνουμε πιο εύκολα τη στιγμή που θα χορτάσουμε σε σχέση με το να καταβροχθίσουμε τα πάντα μέσα σε 2 λεπτά. Δοκιμάστε το πιάνοντας μικρές μπουκιές με το πιρούνι σας και μασώντας περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο.
- Μην ξεχνάτε το πρωινό σας. Ένα καλό πρωινό θα σας κρατήσει χορτάτους και δυνατούς μέχρι την ώρα του φαγητού. Έτσι θα δοκιμάσετε το κοκορέτσι που πηγαινοέρχεται ως σνακ μέχρι να γίνει το αρνί και δεν θα πεινάτε υπερβολικά όταν έρθει η ώρα να φάτε. Λίγα δημητριακά με γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα, με καφέ και μια πορτοκαλάδα αρκούν για να λάβετε θρεπτικά συστατικά και να παραμείνετε χορτάτοι.
- Ανταλλάξτε το επιδόρπιο με φρούτο. Αν και αρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι το φρούτο μετά το φαγητό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, εν προκειμένω, όταν τίθεται θέμα μεταξύ ενός γλυκού που είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες κι ενός φρούτου, το δεύτερο αποτελεί την πιο σοφή επιλογή. Έχει λιγότερες θερμίδες, συν του ότι τα αντιοξειδωτικά του είναι απαραίτητα μετά από ένα τόσο βαρύ γεύμα με κορεσμένα λιπαρά που θα αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Αν παρ’ όλα αυτά μπορείτε, μην φάτε τίποτα από τα δύο μετά το φαγητό και αφήστε το φρούτο για αργότερα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ένα κομματάκι σοκολάτας υγείας από το πασχαλινό αβγό. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε το γλυκό, προτιμήστε να φάτε ένα μικρό κομμάτι ή μοιραστείτε το με το έτερον ήμισυ. Έτσι θα νιώσετε και λιγότερες ενοχές.
Το θέμα με το πασχαλινό γεύμα κάθε χρόνο είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο τραπέζι, αλλά επεκτείνεται και στις επόμενες ημέρες. Πάντα περισσεύει αρνί και κατσίκι το οποίο μας κρατά «συντροφιά» για τουλάχιστον 2 με 3 μέρες ακόμα. Αν κάνετε εσείς το τραπέζι, φροντίστε να μοιράσετε το περισσευούμενο κρέας στους καλεσμένους σας μετά το τέλος του γεύματος σε πακέτο και αν είστε εσείς καλεσμένοι κάπου, αρνηθείτε ευγενικά την προσφορά του ανάλογου «πακέτου».
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΤΖΙΡΑΡΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ